Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καινοτόμα online tools για τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων από το ΙΤΕ

Περιεχόμενο

Η ραγδαία εξάπλωση των τεχνολογιών πληροφορικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Η χρήση των διαδικτυακών προϊόντων και υπηρεσιών συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις χρήσης.

Καθώς όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτελούν μεγάλα και δυσνόητα κείμενα με χρήση νομικής ορολογίας, στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρήστης συναινεί εν αγνοία του να παραχωρήσει τη διαχείριση των προσωπικών του δεδομένων σε τρίτους, με άγνωστες και πολλές φορές ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα των προσωπικών δεδομένων καθώς και τη δημιουργία μιας φιλικής ως προς την ιδιωτικότητα αγοράς, το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του  ΙΤΕ με την ενεργή υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, και με τη συμμετοχή της εταιρείας IN2, προχώρησε στην υλοποίηση δύο online εργαλείων: του CAP-A Portal https://www.cap-a.eu και του CAP-A android App. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, στo πλαίσιο του έργου CAP-A έχουν αναπτυχθεί και είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, τα παρακάτω εργαλεία:

  • CAP-A Portal: Αποτελεί την κύρια πύλη διάδρασης με τους ενδιαφερόμενους χρήστες. Μέσω του portal οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε εργαλεία αξιολόγησης των όρων χρήσης mobile εφαρμογών, σε οπτικοποιημένο υλικό ανάλυσης των συλλογικών πληροφοριών, σε στατιστικές αναλύσεις καθώς και επιβραβεύσεις της συμμετοχής του σε συγκεκριμένες crowdsourcing ενέργειες. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.cap-a.eu/portal
  • CAP-A Privacy Policy Document Annotator: εργαλείο που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επισημαίνει και να σχολιάζει συγκεκριμένα σημεία από τους όρους χρήσης. Οι παρεχόμενες επισημάνσεις αξιολογούνται από την κοινότητα μέσω ψηφοφορίας, με στόχο να αποφευχθούν εσκεμμένα ή αθέλητα λάθη. Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται με γραφιστικό τρόπο μέσω εικονιδίων. To εργαλείο αυτό είναι ενσωματωμένο στο CAP-A Portal.
  • CAP-A Privacy Dashboard: Εργαλείο προβολής γραφιστικών απεικονίσεων και στατιστικών που αφορούν τους χρήστες του CAP-A αλλά και τις εφαρμογές android. Παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής νορμών ιδιωτικότητας (privacy norms) με βάση τις προσδοκίες και τις προτιμήσεις των χρηστών πάνω σε συγκεκριμένες εφαρμογές. To εργαλείο αυτό είναι ενσωματωμένο μέσα στο CAP-A Portal.
  • CAP-A Mobile App: Εφαρμογή για κινητές συσκευές με τις κύριες λειτουργίες του CAP-A portal. Αφού εγκατασταθεί στην κινητή συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή του και να δει τις βαθμολογίες τους με βάση τα αποτελέσματα ιδιωτικότητας και τις μετρήσεις της κοινότητας του CAP-A. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play με την ονομασία CAP-A. Εναλλακτικά θα τη βρείτε στον σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.in2.cap_a 

Το έργο CAP-A υλοποιείται από το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων (ISL) του ΙΤΕ και την εταιρεία IN2 https://in-two.com/  , ενώ υποστηρίζεται ενεργά από την κοινότητα CAPrice και από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ http://praxinetwork.gr/el/  . Εξωτερικοί συνεργάτες είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας του saferinternet4kids.gr , η μη-κερδοσκοπική οργάνωση HomoDigitalis https://www.homodigitalis.gr/   η εταιρεία Bora   https://welcometobora.com/ και η ανοιχτή κοινότητα προγραμματιστών DevStaff https://devstaff.gr/ .

Το έργο CAP-A χρηματοδοτείται από το NGI-Trust https://www.ngi.eu/ngi-projects/ngi-trust/ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: https://www.ics.forth.gr/new/14807?lang=el

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο