Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανάκαμψη με επενδύσεις στην Καινοτομία

Περιεχόμενο

Με άρθρο της στη Ναυτεμπορική στις 02/03/2021, η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία για την αναμόρφωση της ανταγωνιστικότητα οικονομίας της Ευρώπης μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του COVID-19.

Η έρευνα και η καινοτομία είναι στρατηγικές προτεραιότητες για την Επιτροπή μέσω χρηματοδότησης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων, μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D), καθώς και γενικότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

«Η παγκόσμια αντίδραση στη νόσο Covid-19 σφραγίστηκε από την επιστημονική έρευνα και καινοτομία. Μετά τις αρχικές ενέργειες για την κατανόηση του ιού και την παρακολούθηση της πανδημίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και διαγνωστικών μέσων, ακολούθησε η παγκόσμια ικανοποίηση για την ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ. Και δεν είναι μόνο η ιατρική επιστήμη - η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε στην ανασύνθεση της αλληλουχίας γονιδιώματος του ιού, ενώ η τρισδιάστατη εκτύπωση παρείχε ταχείες λύσεις όσον αφορά μέσα ατομικής προστασίας και επιπλέον αναπνευστήρες στα νοσοκομεία μας.

… Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε συνειδητοποιήσει περισσότερο τη ζωτική συμβολή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας στη διατήρηση και στην πρόοδο της ανθρώπινης ύπαρξης. Επομένως, ποια διδάγματα πρέπει να αντλήσουμε για την πράσινη και την ψηφιακή ανάκαμψη μετά την πανδημία; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη μετασχηματιστική δύναμη της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε να επιταχύνουμε τη μετάβαση που χρειάζεται απεγνωσμένα ο πλανήτης και οι κοινωνίες μας;

… Η ειλικρινής απάντηση είναι ανάμικτη. Δεν λείπει η πολιτική βούληση: η Ευρώπη στηρίζει ομόφωνα ένα φιλόδοξο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για την επίτευξη πλήρους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και μια βιομηχανική στρατηγική για τη βιομηχανία με επίκεντρο τις ψηφιακές ευκαιρίες. Και διαθέτουμε τα οικονομικά μέσα για να πετύχουμε, με 1,8 τρισ. ευρώ στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τα επόμενα 7 έτη, συμπεριλαμβανομένων 95,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «HORIZON», το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας.

… Οι δημόσιες αρχές μπορούν -και θα πρέπει- να πρωτοστατήσουν στην αντιστροφή αυτής της τάσης, σύμφωνα με τον στόχο μας για επενδύσεις ύψους 3% του ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ολοκλήρωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία, η οποία συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με περισσότερες από 1.500 απαντήσεις, η πρόσκληση υπερκαλύφθηκε κατά είκοσι φορές και έχουμε επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το νέο Ταμείο Καινοτομίας, που επικεντρώνεται στη δράση για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

… Ο πρόσφατα συμφωνηθείς Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα παρέχει έγκαιρη στήριξη στις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές στρατηγικές των χωρών της Ε.Ε. μετά την πανδημία. Με κονδύλια ύψους σχεδόν 672,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών, ο RRF θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε., όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

... Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση όσο συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για να οριστικοποιήσουμε τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα τους προσεχείς μήνες. Πλήρως συμβατός με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο RRF κατευθύνει τις δαπάνες σύμφωνα με την αρχή του «μη βλάπτειν» και τις δεσμεύσεις της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα.

… Οι κορυφαίοι παγκοσμίως επιστήμονες, ερευνητές και φορείς καινοτομίας της Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι για τον ηγετικό τους ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα και η καινοτομία είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της εξόδου των οικονομιών, των κοινωνιών και της ζωής μας από την κρίση….»

Πηγή και το πλήρες άρθρο: https://www.naftemporiki.gr/story/1698253/anakampsi-me-ependuseis-stin-kainotomia?fbclid=IwAR23moZE4nvwid-pC5F2KwdeH3nJbJF9clfzlnqJtd9XEISJLVcLoYeeQoQ

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο